10 fakta om färgbalsam till håret

1. Ett färgbalsam är inte en hårfärg

Ett färgbalsam innehåller färgpigment och fungerar som en light-are variant på hårfärg. Skillnaden, hårfärgningsprodukter öppnar hårets fiber så att nya pigment fäster medan ett färgbalsam endast tillför pigmenten ytligt på håret. Detta gör att färgen succesivt kommer att försvinna av sig själv efter några tvättar. För att behålla din nyans måste du fortsätta använda färgbalsamet.

3. Färgbalsam fäster sämre på hår som saknar pigment

Eftersom ett färgbalsam inte innehåller kemikalier som öppnar hårets fibrer så behöver det finnas ett naturligt pigment i det håret, annars fäster inte färgpigmentet i balsamet. Pigment är det som ger håret dess naturliga färg, oavsett om det är blont, svart, rött eller något annat. Utan pigment blir håret grått, silvrigt eller vitt. Det vi uppfattar som grått hår kan dock vara en kombination av hår med pigment och hår utan pigment. Därför kan ett färgbalsam delvis fästa i ett grått hår, så testa dig fram!

2. Bevarar hårfärg och vårdar håret

Ett färgbalsam fräschar omedelbart upp hårfärgen och ger den ny intensitet. Det kan används för att förbättra hårfärgen du redan har, eller om du önskar en temporär förändring av hårfärg. Framöver allt, det sliter inte på håret över huvud taget – tvärtom! Färgbalsam är vårdande precis som en hårinpackning.

4. Förbättrar blonda nyansen i ljusa hår

Färgbalsam som exempelvis Light Beige för ljusa hårfärger används för att förbättra den blonda nyansen. Önskar man få bort en gul/orange ton utan att få en kall blond färg så kan man blanda White Platinum, som är ett violett färgbalsam, Light Beige för ett blond/beige hår. Observera att ett färgbalsam endast kan användas för att justera en nyans, inte ljusa upp. Vill du få ett ljusare resultat på ett redan behandlat hår så är det endast blekning som gäller.

5. Använd färgbalsam som en vanlig hårinpackning för hela håret

Ett färgbalsam kan användas till hela håret för en vårdande hårinpackning. Applicera det då i handdukstorkat hår efter schamponering och avsluta med ditt ordinarie balsam.

6. Färgbalsam kan även appliceras i torrt hår

Om man ska bättra på en ombréfärgning så kan det vara lite trixigt att applicera inpackningen i duschen utan att det kladdar i längderna. Faktum är att färgbalsam även kan appliceras i torrt hår, då är det mycket lättare att se var det ska appliceras.  Tips, använd en foundationpensel när du applicerar nära hårbotten i torrt hår – fungerar utmärkt! 

7. Använd handskar för att undvika missfärgningar på händerna

Eftersom färgbalsam innehåller pigment som kan vara svårt att få bort från huden så är det bra beslut att alltid använda handskar vid applicering. 

8. Använd färgbalsam ofta om du vill att det ska hålla

Eftersom pigmenten i färgbalsamet succesivt tvättas ur, och om man har eller önskar en färgstark hårfärg, så bör man komplettera med färgbalsam efter varannan eller var tredje dusch alternativt efter behov.

9. Utmärkt att mixa olika färger

Man behöver inte matcha sin egen hårfärg, det går alldeles utmärkt att “leka” med färgbalsam för att hitta precis den nyans och färg som man vill ha. 

Det går att “leka” med färgbomber också, man måste inte matcha sin egen hårfärg. Om du t.ex. har färgat brunt hår och vill ha en mer röd ton, så kan du ha i en röd färgbomb i håret. Ta fram en trendig balayage med highlights och lowlights i olika nyanser, fixa effektfulla röda eller burgundyslingor i svart hår. Möjligheterna är oändliga – Gå din egen väg!

10. Mer effekt ju längre du låter färgbalsam sitta i

Ett färgbalsam ska verka i 3-8 minuter beroende på önskad intensitet. Ju längre balsamet sitter i, desto starkare färgeffekt, så färgstarka färger (t.ex. Fire Fed) kan med fördel verka längre om man vill ha ett effektfullt resultat. Desto mer försiktig bör man vara med verkningstiden för White Platinum som innehåller violet pigment som kan ge en lila ton om man låter det sitta i för länge. Hur väl pigmenten fäster beror helt och hållet på hårkvalitet, så testa dig fram och hitta den verkningstid som passar just ditt hår. Hellre uppnå ett svagt färgresultat som kan förstärkas med att upprepa processen.